Srečanje s predstavniki Inštituta za človekove pravice iz Severne Makedonije

V ponedeljek, 27. 11. 2023, je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani potekalo srečanje med predstavniki Inštituta za ustavno pravo in Inštituta za človekove pravice iz Severne Makedonije.

Na srečanju so se izmenjale pozitivne prakse v zvezi z ustavnim sodstvom Severne Makedonije in Republike Slovenije, pri čemer je diskusija potekala predvsem glede delovanja mehanizma ustavne pritožbe in njene učinkovitosti pri varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter glede vprašanja urejanja delovanja ustavnega sodišča z zakonom.

V goste so prišli Margarita Tsatsa Nikolovska (predsednica Inštituta za človekove pravice, nekdanja sodnica na ESČP), Igor Spirovski (član upravnega odbora Inštituta za človekove pravice in nekdanji sodnik Ustavnega sodišča Republike Severne Makedonije) ter sodelavki Inštituta za človekove pravice Marija Chekredji in Vesna Stefanovska. Inštitut za ustavno pravo pa so zastopali dr. Ciril Ribičič (direktor), dr. Albin Igličar (predsednik Znanstvenega sveta Inštituta), Dean Zagorac (član Sveta Inštituta), dr. Nejc Brezovar (član Sveta Inštituta) in dr. Domen Končan (sekretar Inštituta). Navzoče je pozdravil tudi dekan Pravne fakultete, dr. Saša Zagorc.

Srečanje s predstavniki Inštituta za človekove pravice iz Severne Makedonije
Pomakni se na vrh